26 Haziran 2012 Salı

TEODORA

Bizans halkının maviler ve yeşiller olarak ikiye ayrıldığı dönemdi. M.S   500 yılında doğdu. Çok küçük yaşta sahneye çıktı Kısa bir süre sonra vücudunu satarak yaşamını sürdürmeye başladı. 524 yılında meslektaşı Makedonia ile karşılaştı. Aslında imparator yanlısı mavilerin casusu olan Makedonia Teodora’yı imparator ile tanıştırdı. Teodora’yı gören imparator kelimenin tam anlamıyla çarpıldı ve hemen sarayına aldı.
Bizans’ın Gizli Tarihi’ni yazan Prokopios aynı fikirde olmasa da İmparatorla evlendikten sonra Teodora’nın kocasına sadık kaldığı kabul edilir.



Jüstinyen’in yasa tanımaz davranışları karşısında düşman gruplar olan mavilerle yeşiller birleşir ve nika, nika (yani  zafer! Ki “nike” isimli ayakkabı markası da grek mitolojisindeki zafer tanrıçası nike’dan almıştır adını…) haykırışları arasında içlerinde Ayasofya da  olmak üzere önemli binaları ateşe verirler.

İsyan karşısında Jüstinyen  korkuya kapılır, gemilerinin  hazırlanmasını, hazinelerinin yüklenmesini emreder. Komutanları Belisarius ve Narses de yanındadır. Teodoraya hazırlanmasını söyler.

Hayır! Der Teodora ve devam eder…
Belki kadınların erkekler önünde konuşması ve korkaklara cesaret vermesi doğru değildir ama tehlike anında herkes elinden geleni yapmalıdır. Bence bu durumda kaçmamız bize bir şey kazandırmaz. Kaçarak kurtulsak bile bunun sonu yoktur. Nasıl olsa dünyaya gelen her kişi ölecektir. Hükümdar olan bir kimse sürgünde yaşayamaz.  Ben asla ne imparatoriçelik giysimi çıkaracağım, ne de son günüme kadar ünvanımı bırakacağım. Ey İmparator! Kaçarak kurtulmak istiyorsan bunda bir güçlük yok. Hazinen var, gemilerin hazır bekliyor. Ama  sarayından ayrıldığın zaman hayatını da yitirmiş olacaksın. Kaçışınız size ölmeniz kadar saygı getirmeyecektir. Bana gelince, eskilerin dediği gibi imparatoriçelik kaftanımı kendime kefen yapacağım.

Teodora’nın dik duruşu imparatoru ve komutanlarını kendine getirir. Komutanlar askerlerini toplar. Hipodroma doluşmuş  yaklaşık 30000 isyancı kılıçtan geçirilir ve  düzen sağlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder