5 Ocak 2010 Salı

BRİÇ ANAYASASI

Briç anayasasının ilk 20 maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.

1-1. ve 4. sıradan açanın eli "adam gibi el" olmalıdır.

2-Doğru taraftan oynanabilmesi için sanzatu demeden önce bir kaç kez düşünülmelidir.

3-Bir düzeyindeki konuşmalarda (AQ, RV, Q10 gibi...) çatallara sahip eller gerekirse 4'lü kör/pik'i saklayarak sanzatu demelidir.



4-Sıçrayarak söylenen renkler (Dağılımın kötü olması koşuluyla.) taş çatlasın ikiden fazla kayıp vermemelidir.

5-Baraj ya da yarışma konuşmalarında üste konuşanın ortağı olarak yeni bir renk söyleyen ( Yani bir kapıda iki dilenci olmaz sözünü ihmal eden.):

*Ya tek başına oynayabilecek kalitede renge sahip olmalıdır,

*Ya da ortağının rengini tutuyor ama savunmada kalındığında kendi renginden atak yapılmasını istiyor olmalıdır.

6-Herkes yapabildiğince kendi elini anlatmalıdır.

7-Kimsenin "ya ortağım pas geçerse" kaygısına kapılmaya hakkı yoktur.

8-Kimsenin, ortağımın elindeki puanlar şu renkten ise zon yaparız hesapları yapmaya hakkı yoktur.

9-Öncelikle rakiplerin ellerini tahmin etmeye çalışmalısınız; ortağınızın değil. Ve özellikle rakiplerinizin ne dediğine değil, ne demediğine dikkat etmelisiniz. "Söylenmeyenlerden başkası doğru değildir" özdeyişini aklınızdan çıkarmamalısınız.

10-Briç dört kişiyle oynanan iki kişilik bir oyundur. Dört kişi, iki kişi olamıyorsa oynanan briç değildir.

11-Karşılıklı konuşmalarda ortaklardan biri diğerini atlama beygiri olarak kullanıyorsa, ilan ettiği kontratın sonucu ne olursa olsun hiç bir anlamı yoktur. Yani ortaklardan biri kendisini IMF ortağını Türkiye olarak görmemelidir ve Türkçesi kabaca "sen anlamazsın, biz her şeyi senden daha iyi biliriz, kenarda bekle" olan "stand by" konuşmaları yapmamalıdır.

12-Savunmayı bir kişi yapar! O kaptandır, ortağı miço. Miço kaptanın emrindedir.

13-Hiç akıldan çıkarılmaması gereken kural: Ortağınız sizden daha iyi briççidir; rakipleriniz ikinizden de iyidir.

14-Rakipleriniz de briççidir. Masaya kazanmak için oturuyorlar, kaybetmek için değil! Kontur demeden önce iyi düşünülmelidir.

15-Kontur demeden önce bir kez daha düşünün. Zira oyunu çıkarmaya çalışan iki küçük bir büyük hasmınız vardır. Küçük hasmınız rakipleriniz, büyüğü ortağınızdır.

16-Tartışmalarda, ama  benim elimde "şu vardı" türü açıklamalara kalkışmamalısınız. Zaten herkes elinizi görüyordur.

17-Briç yaşamın ta kendisi olan bir oyundur. Bir zamanlar dünyanın en popüler briççisi olan Ömer Şerif'in; "Kadınlarla birlikteyken briç düşündüğüm oluyor ama briç oynarken kadınlar hiç aklıma gelmiyor" dediğini aklınızdan çıkarmamalısınız. (Kadın briççiler cinsiyet değişikliği yaparak özdeyişi onaylarlar mı? Bilemiyorum!).

18-Belirli bir yaşa gelmişseniz insanları kırmanın, gücendirmenin bir yararı olmadığını görmüşsünüzdür. Briç ki yaşamın ta kendisidir, onda da kimseyi kırmamaya çalışmalısınız. Üzdüğünüz ortağınız, elinden gelse onu kırmanıza neden olan hamleleri yapmayacaktır. Bunu aklınızdan çıkarmayınız.

19-Son ve en önemli kural: Gerekli özen göstermeden oynayarak ortağınızı strese sokma hakkınız olmadığını mutlaka ama mutlaka bilmelisiniz. Zira kırıldığı ve biraz bozulduğu için briç masalarında ölen yoktur ama sinirlenip "niyazi" olan vardır.

20-Geçici Madde: Briç anayasasını okumuşsanız ve elan briçin sadece bir oyun olduğunu düşünmekteyseniz, öncelikle E.A.POE'nin Morg Sokağı Cinayeti isimli öyküsünün girizgahındaki (Briç üzerine, 'briç anayasasına ek' başlıklı yazım.) tiratını okuyana kadar oynamaya ara vermelisiniz. Okuduktan sonra da "sadece oyun" olduğu yönündeki fikriniz baki kalmışsa briç oynamayı tamamen bırakmalısınız.

1 yorum: